Toivomista, odotusta ja kaipuuta

Toivottavasti saan toivomani,
odotuksen päätteeksi vuoroni.
Koska poistuu kaipuuni?
Erossa vietän hetken rakkaastani.
Kohta saan taas hänet kainalooni.

Jälleen kerran kirjoitan oman Assi-pääni sisältä. Olen kuullut mielipiteen, että itsestäni kirjoittamiseni osoittaa, etten osaa ajatella muita. Väittäisin, että silloin katsantokulma teksteihini on sellainen, josta niitä en ole tarkoittanut luettavan. On totta, että näitä kirjoittamalla autan itse itseäni hahmottamaan ympäröivää todellisuutta ja sen vivahteiden merkitystä, mutta myös samalla auttaa muita kaltaisiani ja lähellä olevia ihmisiä. Läheiset työ- ja harrastuskaverit tietävät, että käytän joskus, jopa usein hassuja ilmaisuja puhuessani. Oikeastaan ilmaisut eivät muuten olisi erikoisia, mutta niissä voi olla sana, joka ei merkityksensä vuoksi kuuluisi siihen kyseisessä asiayhteydessä. Yleensä ne sanat ovat tunnetilan eri asteita kuvaavia tai niistä johdettuja sanoja.

Tällä kertaa pohdiskelin sanojen toivo, odotus ja kaipaus eroja. Näiden kautta pystyin vihdoin hahmottamaan eron sanaparien ihastuminen ja rakastuminen tai ihana ja rakas välille. Johtopäätelmäni eivät ole totuuksia eivätkä välttämättä edes oikeaan osuneita tulkintoja. Mietelmät käynnistyivät jo yli kuukausi sitten, kun autolla ajaessa kuuntelin musiikkia. Kappale ja siihen liittynyt juontajan johdanto saivat kyyneleet silmiini. Elämässä voi olla herkkiä ja kipeitä kohtia, vaikka niitä ei aina tiedostaisi olevan olemassakaan.

Toivominen sisältää epävarmuutta asian toteutumiseen tai toivetta epävarmuudesta. Toivon, että flunssa helpottaisi kohta. Tällöin ei ole varmaa, koska asia tapahtuu, mutta sairas on toiveikas, että se tapahtuisi nopeasti. Iäkkään lemmikin omistaja voi toivoa, että yhteisiä päiviä olisi vielä paljon. Toteutumisen epävarmuuden toive voi olla sellainenkin, että ikävän tehtävän suorittaminen ei tällä kertaa osuisi omalle kohdalle.

Odottamiseen liittyy tässä käsitemallinnuksessa toteutumisen suuri varmuus. Voin odottaa junan saapuvan, joskus kyllä tuntuu, että sen saapumista toivoo, mutta yleensä juna kyllä lopulta tulee. Lääkärissä vuoroaan voi odottaa ja samalla toivoa odotuksen olevan lyhyt. Odottavan aika voi olla pitkä siitäkin syystä, että odotuksen kesto on pitkä. Vanhan kunnon kirjepostin aikaan kirjeellä lähetettyyn viestiin tulevaa vastausta, vaikkapa työpaikkahaastattelun kutsua, saattoi joutua odottamaan pitkään.

Kaipuu on odottamisen ja haaveilun välimaastossa oleva ”olotila”. Kaipuulla on yleensä positiivinen kohde. Olipa kaipuu sitten rakkaan luokse tai etelän lämpöön, niin kaipuun päättyessä toteutumisen vaiheessa mieliala kohoaa.

Tällä kertaa jätän ison määrän kysymyksiä vastaamatta ja jopa esittämättä. Yhden ajatuksen jätän sinulle lukijani mietittäväksi. Pohdi hetki seuraavaa.

Miten odottaminen eroaa, kun odotettava asia tai tapahtuma on vääjäämätön, tapahtuvaksi toivottu tai haluttu?

Kategoria(t): Ihmissuhteita, Mielenjuttuja, Runoja. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *