Neljä eri asiaa voidaan ryhmitellä monella tavalla. Kahden joukkojakin siitä saa kuusi eri variaatiota ”n yli k:n” kombinatorisessa matematiikassa, kun alkioiden keskinäisellä järjestyksellä ei ole väliä. Näistä neljästä kolmea yhdistää lisäksi toinen kirjainkin, joka on s. Merkitykseltään ja vaikutusten syy - seuraus –suhteiden kautta tästä muodostuu monimutkaisempi kokonaisuus. Tuleehan näiden vaikutussuhteiden myötä alkioiden keskinäiselle järjestykselle merkitys ja sitä myöden kombinaatioiden määrä kasvaa. Ehkä on hyvä tässä vaiheessa luetella nuo ”A:t”: Asperger, astma, asunto, ahdistus.
Noin vuosi sitten diagnosoitu Aspergerin oireyhtymä on luultavasti ollut seuranani koko elämäni. Läheltä elänyt ja minut aina tuntenut ei välttämättä osaa yhdistää erikoisuuksiani sellaisiksi. Ulkopuolisempi ihminen on ne voinut havaita. Muutamien minua paremmin tuntevien kanssa olemme asiaa pohtineet. Piirteet ja toimintatavat ovat olleet näkyvissä, jotkut paremmin ja toiset heikommin. Omat peitto- ja suojamekanismini ovat olleet minulla vahvoja. Hullunkurista asiassa on se, että nyt kun tiedostan, miksi jotkut asiat stressaavat mieltäni, se rasittuu niistä enemmän. Toisaalta minulla on niihin ongelmahetkiin ja -tilanteisiin mielen työkaluja. Pahimpia ovat tilanteiden ennalta arvaamattomuus ja aikataulujen muuttuminen. Aikataulut ja lukujärjestysten säilyminen ovat olleet minulle aina tärkeitä. Se, että aikatauluun tulee muutos, aiheuttaa aivoissani ainakin hetkellisen kaaoksen. Pahimmillaan menen ihan lukkoon. VR:n en edes oleta onnistuvan aikatauluissa pysymisessä, mutta silti ne muutokset huolestuttavat.
Listan toinen ”as” on vuosien varrella pahentunut. Hengityksen vaikeus tai pieni hengityskapasiteetti ovat vaikeuttaneet aina jonkin verran urheiluani. Kolme vuotta sitten astman diagnoosin kynnysarvot jäivät parin prosentin päähän. Joulu – tammikuun testeissä luvut olivat nyt aivan selvät. Tässä vaiheessa kokeillaan, millä lääkityksellä saavutettaisiin hyvä vaste. Ensimmäinen kokeiltu lääke, Montelukasti Krka, aiheutti hyvän PEF-tuloksen, mutta 7-8 sivuoiretta, mukaan lukien lihaskrampit ja voimakkaan masennuksen – ahdistuksen (neljäs ”a”). Ongelma kytkeytyy tavallaan vielä viidenteen ”a:han”, agilityyn. Sen kouluttaminen luo minulle nykyään ahdistusta – väsymys ja motivaation puute kiusaavat. Olemme Johannan kanssa kotona purkaneet tilanteen syitä ja seurauksia lähes atomitasolle. Jostain syystä, ehkä se on selviämässä pikku hiljaa, saan fyysisiä ahdistusoireita treenien lähestyessä. Koen olevani huono kouluttaja, enkä osaa riittävästi auttaa koirakoiden ongelmisssa. Reilu kaksi viikkoa sitten asiaa pahensi vielä töissä tapahtunut altistus. Katselmuksen kohde oli peruskorjattu / laajennettu talo. Siellä tuli ulko-ovella vastaan ”vanhan talon tuoksu” ja melkein välittömästi päänsärky ja väsymys. Illan treenit menivät sitten hyvin väsyneenä ja ainakin osittain apaattisena. Koirien onnistuneet suoritukset nostivat kyllä mielialaa, mutta väsymys painoi päälle. Siihen päälle yöllä olleet sähkökatkot ja niiden jälkeiset elektronisten laitteiden piippaukset varmistivat sen, että olo oli seuraavana päivänä kaikkea muuta kuin pirteä.
Kolmas ”as” on kokenut positiivista tuulahdusta. Ruosniementien asunnosta on vihdoin yksi perhe kiinnostunut. Toivotaan tästä positiivista lopputulosta. Ehkä sen myymättä olevan kiinteistön aiheuttama stressi ja taloudellinen rasite kuormittavat minua ja saattaa aiheuttaa tai ainakin pahentaa aiempia ”a”-asioita.
Neljäs ”a” - ahdistuneisuus väsyttää ja väsymys pahentaa ahdistusta. Kun kotona kaikki on hyvin ja töissä osittain hyvin, ei pitäisi olla suuria ahdistuksen lähteitä. Tämä kirjoitus on joidenkin aiempien tapaan lähinnä omien vaikeiden asioiden jäsennystä ja sen kautta niiden voittamiseen tähtäävä teko. Toivottavasti ajatukset avaavat myös muille oman tilanteen käsittelyn ja mietinnän väyliä.
Sain tätä kirjoittaessa jäsennettyä syitä ja seurauksia. Tilanteeseen ei ole vain yhtä syytä. Osa asioista on niin kipeitä, että edes minä en avaa niitä julkisesti blogissani. Useimmat niistä ovat sellaisia, että niihin ei pysty itse vaikuttamaan. Oman vaikutusmahdollisuuden piirissä olevia on muutama, mutta niidenkään ratkaiseminen ei käy kädenkäänteessä. Otollisen kasvupohjan monille näistä syistä luo heikko itsetunto ja riittämättömyyden tunne. Vaatii itseltäni opettelua, jotta selviän asioista. Vaikeimpia minulle ovat ehkä aiheettoman kritiikin ja aikataulujen muuttumisen sietäminen.